Instagram

Kontakt oss


E-post

silje@lillecompay.noVi er medlem av Norsk Bichon Havanais Klubb og følger klubbens og NKKs retningslinjer for avl.

Bichon Havanais

Mentalitet:

Bichon Havanais er en livlig, nysgjerring og oppvakt hunderase. De er svært sosiale av seg og ønsker helst å være med på alt som skjer, enten det er med mennesker eller andre dyr. En Havanais har stort behov for menneskelig kontakt, og trives ikke med å være mye overlatt til seg selv. Dette er en liten venn som gjerne følger etter deg hvor enn du går. Forsvinner Havanaisen ut av synet og ingenting hender når man roper på den, så er grunnen mest sannsynelig at den står rett bak deg. Rasen er også kjent for å elske å sitte/ligge høyt, som i stoler eller på sofaryggen. De er kjent for å komme godt overens med barn, og kan godt leke med dem i timesvis. Havanaisen er sjarmerende, hengiven og lekelysten. De kan gi ifra seg et lite bjeff når det ringer på døra, men er ikke gneldrete av seg.


Bruksområder:

Havanaisen er i utganspunktet en selskapsrase, men den har likevel kvaliteter som gjør at den kan brukes i flere sammenhenger. De er svært lettlærte, energiske og enkle å motivere. Havanaisen egner seg godt til aktiviteter som agility, lydighet og freestyle. Rasen har ikke noe utpreget jaktinstinkt, men enkelte kan vise noe gjeterinstinkt.


Beskrivelse:

Liten, langhåret hund med robust kroppsbygning. De har en lett og spenstig gange som gjenspeiler rasens livlige gemytt. Halen bæres høyt i en bue, noen ganger nesten rullet, over ryggen med et langt, silkeaktig beheng. Hengende ører. Store, mørke og mandelsformede øyne. Stramme lepper. Havanaisen har et generelt vennlig ansiktsuttrykk.

Mankehøyde: 23-27 cm +/-2cmPels:


Pelsen kan være enten flat, bølget eller krøllet, men bølget er foretrukket. Ved utstilling skal hunden vises naturlig, ikke klippet/trimmet. Rasen finnes i alle farger og fargekombinasjoner. 
Havanaisen røyter ikke, men krever jevnlig pelsstell.


Aktivitetsbehov:


Havanaisene har middels behov for morsjon, og elsker mentale utfordringer. Dette er en lite krevende rase som liker best å få bruke både kropp og hode jevnlig. En godt morsjonert Havanais kan godt være med på lengre turer, og de er flinke til å si ifra hvis de blir sliten.


Helse:

Bichon Havanais er en generelt sunn rase, og kom meget godt ut i Agrias undersøkelse om hunderaser, helse og levealder. Det betyr derimot ikke at de ikke kan bli syke, og det er viktig å være klar over visse arvelige lidelser. De vanligste helseproblemene er rennende øyne, patellaluksasjon og tannproblemer. Nå man skal kjøpe valp er det viktig å sjekke at foreldre er bl.a. øyelyst og patellaundersøkt uten anmerkninger. De fleste seriøse oppdrettere gjør dette jevnlig.

Forventet levealder: 14-15 år.


Historie:

I løpet av 15- 1600 tallet ble mange små hunder fraktet til Cuba med sjømenn fra Middelhavet. Av disse rasene oppstod en nå utdødd hunderase, Blanquito de la Habana/White Cuban. Denne ble krysset med puddel og slik oppstod den fargerike Havanaisen. Rasen utviklet seg mye på Cuba, der den var høyt verdsatt som selskapshund for aristokratiet. Det antas at rasen har fått navnet sitt fra Cubas hovedstad, Havana.


Havanaisen kunne også, i eldre tider, påtreffes blant omreisende teatertropper og på sirkus. Skuespillertalentet har den fortsatt i blodet. Med sin "myke" psyke er den lettlært, godmodig og ivrig etter å tilfredstille.


På begynnelsen av 1900-tallet ble aristokratiet erstattet med et borgerskap og havanaisen ble en familiehund. Under Cuba krisen flyktet mange cubanere og tok med seg hundenen sine.

En amerikansk oppdretter fattet interesse for rasen og samlet sammen noen av disse hundene. Dette ble grunnlaget for rasen i dag. Genpoolen har så blitt utvidet med havanaiser fra Russland og Ungarn (fraktet dit fra Cuba i Sovjettiden), og havanaisere fra hjemlandet Cuba. I tiden etter årtusenskiftet har rasen eksplodert i antall, og populariteten er stadig økende, spesielt i USA og Nord-Europa.


Copyright © Lille Compay